Budgetcoaching volgens BudgetGemak

De aanpak van BudgetGemak verschilt van de 'traditionele' budgetcoaches.

Traditionele budgetcoaches

De 'traditionele' budgetcoach kijkt vooral wat u kunt besparen. Met andere woorden: wat u niet meer mag uitgeven. Vaak gaat dit aan de hand van een lijstje. En daar staan dan de zaken op die veel geld kosten en in de ogen van een budgetcoach niets toevoegen. En dus kunnen verdwijnen of worden verminderd. Enkele traditionele besparingstips:

  • stoppen met roken: een pakje Marlboro (20 sigaretten) kost in Nederland € 6,70. Eén pakje per dag kost dus 365 x € 6,70 = € 2.445,50

  • abonnementen opzeggen: de discussie rondom het opzeggen van de Donald Duck in het RTL4-programma 'een dubbeltje op z'n kant'. Kosten per jaar: € 162,00

  • de verwarming een graadje lager zetten en een trui aantrekken: besparing volgens Essent € 80,00 per jaar.....

Allemaal prima initiatieven. Immers, als het geld er niet is, dan moet je dingen laten, toch? Volgens mij is het niet zo zwart-wit. En volgens mij werkt het ook niet als iemand anders je vertelt wat je allemaal wel en niet meer mag uitgeven. Dat kan anders! Daarmee zeg ik niet dat de traditionele manier niet werkt, ik zeg alleen dat ik denk dat een andere methode veel meer oplevert. En die methode is heel simpel.

Hoe werkt budgetcoaching bij BudgetGemak?

We gaan kijken naar de inkomsten en de vaste lasten. Ook wordt een vast bedrag aan 'leefgeld' gereserveerd. Dat is geld dat bedoeld is voor boodschappen, cosmetica enzovoort. Hebben we dat in beeld, dan zijn er drie mogelijkheden:

  • er komt genoeg geld binnen, maar toch staat u elke maand rood;

  • er is te weinig geld om te kunnen wonen en leven, maar er zijn nog mogelijkheden om geld te besparen;

  • er is te weinig geld om te kunnen wonen en leven en er zijn geen mogelijkheden (meer) om geld te besparen.

In het laatste geval heeft u wel een probleem. Dan wordt u ook doorverwezen naar schuldhulpverlening. De problemen zijn immers zo groot, dat u ze zelfs met de nodige besparingen niet meer zelf kunt oplossen. Er komt simpelweg te weinig geld binnen om alle rekeningen te kunnen betalen.

In de overige twee gevallen zijn er mogelijkheden om dingen anders te doen. Hoe? Dat bepaalt u zelf. Samen gaan we een begroting maken. We gaan kijken welke bedragen voor de vaste lasten u moet uitgeven. Dus bijvoorbeeld huur of hypotheek, energie, verzekeringen enzovoort. Al het andere geld gaat u zelf indelen. Dus als u dat abonnement op de Donald Duck niet wil opzeggen, dan doet u dat vooral niet. Dat betekent wel dat u ergens anders € 162,00 minder moet uitgeven. En als u niet wil stoppen met roken, maar wel bijvoorbeeld de helft minder gaat roken, dan bespaart u al ruim € 1.200 per jaar.

Waarom deze aanpak?

Geld besparen vraagt om een gedragsverandering. U moet dingen laten die voor u altijd vanzelfsprekend waren. Dat is soms heel lastig. Als u alles ontzegd wordt, wordt het niet gemakkelijker. Het kan juist averechts werken. U krijgt het gevoel dat u niets meer mag of kan. Dat helpt niet. Vergelijk het met een dieet. Veel mensen eten helemaal niets lekkers meer tijdens een dieet. Om vervolgens na het dieet dit allemaal weer in te halen. Resultaat: een jojo-effect en veel frustratie. Zo werkt het ook met besparen. Het moet een levenswijze worden, geen kunstje dat aangeleerd wordt. Dat is een korte termijn oplossing.

Zijn er dan helemaal geen regels waar u zich aan moet houden?

Jazeker zijn die er, maar die heeft u zelf opgesteld. Het is toch gemakkelijker als u zelf bepaalt dat u stopt met roken dan dat ik u dat moet vertellen. Als sprake is van 'verplichte' besparingen, omdat u anders de vaste lasten niet kunt betalen, dan ligt het iets anders. U bepaalt nog altijd zelf wat u wil besparen, maar als dat niet genoeg is dan zullen er andere maatregelen genomen moeten worden. Ik ga u daarbij helpen door voorstellen te doen, maar u nergens toe dwingen. Onthou wel dat een budgetcoach nog vrijwillig is. Als u met schuldhulpverlening in aanraking komt, wordt dat heel anders...

Wat is dan de toegevoegde waarde van een budgetcoach

Als u alles zelf bepaalt en doet, wat is dan de toegevoegde waarde van een budgetcoach? Een budgetcoach is iemand die u helpt en als dat nodig is een spiegel voorhoudt. Ik bel u regelmatig om te vragen hoe het gaat. En ik kom nog een keer langs om te kijken of u uw eigen doelstellingen hebt behaald. En als het ergens tijdens het traject misgaat, dan ben ik er voor u. We gaan samen kijken waarom het niet lukt en wat u nodig heeft om het wel te laten slagen. En natuurlijk krijgt u van mij tips, informatie en hulp bij het opzetten van een administratie en een sluitende begroting.