In de greep van het Corona-virus

Het virus en de economische gevolgen

Het virus heeft naast de vaak heftige gevolgen voor de getroffenen en directe familie en vrienden ook bijzonder vervelende gevolgen voor veel mensen die dreigen hun baan te verliezen. Of hun bedrijf langzaam zien afglijden naar de rand van de afgrond. Het zijn onzekere tijden waarbij de overheid doet wat mogelijk is. Maar het is allerminst zeker hoe het virus zich gaat ontwikkelen en of de maatregelen van onze overheid voldoende zijn.


Harde klappen voor sommige sectoren - wacht niet te lang met de hulpvraag!

Een aantal sectoren wordt bijzonder hard getroffen. Denk bijvoorbeeld aan de horeca, de evenenmentenbranche of de mensen met een beroep waarbij fysiek contact onvermijdelijk is (fysiotherapeuten). Deze mensen zien hun inkomsten teruglopen en zijn vaak gedwongen om afscheid te nemen van werknemers om hun eigen bedrijf te redden. De maatregelen van de overheid kunnen helpen om de komende periode te overleven. Maar hoe lang gaat dit allemaal duren en wat zijn de gevolgen op langere termijn? En wat kun je nu ondernemen om de economische gevolgen al aan te pakken? Het antwoord is simpel: praat erover met een professional en wacht niet te lang met het vragen van hulp. Ook budgetcoaches komen even niet persoonlijk langs, maar via de digitale weg kunnen we je wel helpen om de meest urgente vragen te beantwoorden of om inzicht te geven in de gevolgen van het verlies van (een deel van) je inkomen en/of het inkomen van je partner.


Waarom nu al de hulpvraag stellen?

Het kan gezien worden als voorbarig: nu al hulp vragen bij een budgetcoach. Want misschien waait het allemaal wel over. Dat kan, maar misschien ook niet. En dan wordt je ineens geconfronteerd met een situatie waar je geen raad mee weet. Je bent immers niet voorbereid op het verlies van inkomsten, terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen.

Door hulp te vragen en samen te kijken naar de mogelijkheden die er zijn, bereid je je voor op een scenario waar niemand op zit te wachten. Het zal je echter de nodige rust geven om te weten dat er voldoende mogelijkheden zijn om ook met een (tijdelijk) lager inkomen te kunnen overleven. Bereid je je echter niet voor, dan zal de stress naarmate de situatie voortduurt toenemen. En dat is onnodig.


Hoe werkt het nu?

Omdat een persoonlijk gesprek nu niet mogelijk is, hebben we de digitale lijnen open gezet. Via ZOOM, Teams of Skype kunnen we contact op afstand hebben. Dat is minder gemakkelijk en efficiënt, maar helpt wel al bij het beantwoorden van vragen die je misschien hebt over je financiële situatie. Ook online kunnen we heel veel voor je betekenen en zaken regelen.

Zoals aangegeven zal het stellen van de hulpvraag zelf al voor heel veel rust zorgen. We kunnen niet alle zekerheid wegnemen, simpelweg omdat we geen idee hebben hoe lang dit nog gaat duren en welke impact het heeft. Wel kunnen we je zo goed mogelijk informeren, tips geven en financiële gevolgen bespreken. Wacht dus niet te lang! Het merendeel van de mensen die hulp vragen hebben al geruime tijd financiële problemen, waardoor oplossen lastiger wordt en langer duurt. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter het is.


Ben of ken jij iemand die wellicht zijn baan (tijdelijk of gedeeltelijk) verliest?

Aarzel dan niet om contact op te nemen. Dan gaan we samen kijken welke vragen je hebt en hoe we jou daarmee kunnen helpen!