Het belang van nabestaandenadvies

Als je op Google de zoekterm 'nabestaanden advies' intypt, dan krijg je 466.000(!) hits. Met name van bedrijven die nabestaanden helpen bij het afwikkelen van financiële en administratieve zaken. Dat is mooi, maar feitelijk te laat. Nog steeds komt het voor dat nabestaanden financieel in de knel komen na het overlijden van een partner. Of dat ze eigenlijk niet weten welke abonnementen er nu precies lopen en welke verzekeringen afgesloten zijn. En hoe zat het eigenlijk met de uitvaart? Allemaal zaken die eigenlijk vooraf al vastgelegd moeten worden. En daarin verschilt het nabestaandenadvies van BudgetGemak van de rest. Wij gaan namelijk uit van preventief nabestaandenadvies. Omdat vastleggen van dingen die lopen of geregeld moeten worden beter vooraf al besproken kan worden. Als je nog gezond en vitaal bent. Want dan kunnen er ook nog dingen geregeld worden die nog niet vastliggen.


Waarom vooraf vastleggen?

Grote vraag is natuurlijk: waarom zou ik nu al vanalles moeten vastleggen terwijl ik me nog prima voel? Het antwoord is heel simpel: een overlijden kan heel plotseling optreden. En dan is er geen tijd meer om actie te ondernemen. En waarom zou je het niet nu al regelen? In de eerste plaats doe je het ook niet voor jezelf, maar voor iedereen die achterblijft in onzekerheid en met veel vragen.


Vastleggen betekent nadenken over bepaalde dingen

Dingen vastleggen is eenvoudig. Daar zijn voldoende programma's voor te vinden op internet. Maar het gaat niet alleen om het vastleggen. Het gaat er juist om waarom je bepaalde keuzes maakt. En hoe je je wensen ten aanzien van je nabestaanden mogelijk maakt. En wat willen de nabestaanden eigenlijk zelf? Het is niet zo gemakkelijk als je soms zou denken.

Een voorbeeld om een en ander duidelijk te maken. Laatst zat ik bij een koppel waarvan de man een goedbetaalde baan had en de vrouw parttime werkte. De man gaf aan dat bij zijn overlijden zijn vrouw goed verzorgd moest achterblijven. Zij moest in het huis kunnen blijven wonen en een goed nabestaandenpensioen hebben, zodat ze geen financiële zorgen zou hebben.

Ik vroeg hem wat er geregeld moest worden voor als zijn vrouw eerder zou komen te overlijden. 'Niets', was het antwoord. Want hij zou blijven werken en daarmee een goed salaris verdienen. Financiële problemen zouden er niet zijn. Nee, het ging puur om zijn vrouw. Ik keek over zijn schouder en zag een foto van hun twee kinderen op de kast staan. 'Hoe oud zijn de kinderen' vroeg ik. 'Negen en zes' antwoordde hij. Daarop vroeg ik hem of hij het wenselijk vond dat hij de kinderen niet of nauwelijks zou zijn als zijn vrouw zou overlijden, omdat hij fulltime moest blijven werken om het financieel te redden. En hoe de kinderen het zouden vinden om in een periode waarin ze een ouder hadden verloren hun vader nauwelijks te zien. En dat terwijl ze hem dan juist nodig hadden. Het werd stil aan de andere kant. 'Tja, nooit over nagedacht eigenlijk. Wat moeten we regelen om dat te voorkomen?'

Het voorbeeld toont aan dat het vaak niet zo voor de hand ligt als je zou denken. Er komt veel meer kijken bij een overlijden. En dus is het goed om daar eens goed over na te denken. En om erover te praten met een professional.


Wat kan BudgetGemak doen?

We gaan overlijden bespreekbaar maken. En we gaan dieper in op de gevolgen voor de nabestaanden. Door kritische maar realistische vragen te stellen word je gedwongen om na te denken over heel veel zaken. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Daarom is er ook altijd een kennismakingsgesprek voordat we daadwerkelijk aan de slag gaan. Want er zullen ook persoonlijke zaken besproken worden. Dan is het wel fijn om te weten dat er ook een 'klik' is en dat je je prettig voelt om het hier met mij over te hebben.


Wil je meer weten?

Neem dan contact op voor het kennismakingsgesprek en ervaar wat we voor jou kunnen betekenen.